Noniin, täällä sitä nyt ollaan, Itävallan maan kamaralla, Grazin kauniissa kaupungissa. Tässä vähän muistoja vielä Suomen kamaralta, kaunis auringonlasku.

IMG_8343.jpg

Tänään on jo lauantai ja tiistaiaamuna klo 4:15 alkoi matkani kohti määränpäätä. Lennot sujuivat vallan mainiosti, vaikkakin Graziin ei suoraan Suomesta lennä millään. Ainakin Münchenin kautta vaihto onnistuu helposti, kenttä on toki iso, mutta selkeä. Kolmen tunnin vaihtoaikakin sujahti kuin siivillä ja viimeinen tunnin pätkä pikkukoneella oli todella miellyttävä, koska kone liiteli Alppien yläpuolella. Maisemat oli siis aika jees.

Täällä päässä vastassa olikin mentorini/buddyni Andreas, tuttavien kesken Andi, ja ahtauduimme hänen (oisko ollu) Corollaan yhdessä kahden Etelä-Afrikkalaisen tytön kanssa. Andi heitti minut majoitukselleni, joka on osoittanut ihan toimivaksi. Jaan tälläisen solun Texasista ja Ruotsista kotoisin olevien tyttöjen kanssa. Ruotsin tytöllä on poikaystävä täällä mukana (ainakin tällä hetkellä), joten hänet olen nähnyt vain kerran nopeasti vilaukselta. Muu seurue jatkoi matkaa jätettyään minut "kotiini", joten minä nopeasti purin laukkuni (joka sopivasti painoi lähes 22 kiloa ja jossa ei yhtään tyhjää tilaa ollut) ja lähdin Accommodation Officeen allekirjoittamaan vuokrasopimustani. Siellä oli tiätty kaikki muutkin saapuneet opiskelijat, joten perin suomalaiseen tapaan myöhästyin sitten kaupunkikierroksen sovitusta tapaamisajankohdasta. No onneksi he odottivat mua. Sittenpä kävelimmekin pitkin Grazia ja kävimme katsomassa Schlossbergiä, josta onkin kauniit maisemat kaupungin yli. Lämpöä oli semmoiset 33 astetta ja askelmia oli tosiaan 260 kpl, joten pikkasen hiki virtasi siinä. Mutta kaiken kruunasi paikallinen Güsser olut. Eipä ole olut usein niin hyvältä maistunut. :) Huipulta suuntasimme koululle kiertelemään vähän pääkampusta ja ostimme vähän olutta kaupasta ja kävimme hakemassa opiskelijakortit. Siinä vaiheessa kaikki me uudet opiskelijat oltiin ihan loppu ja haluttiin vaan nukkumaan, kun taas mentorit olisi halunneet lähteä bailaamaan. Onneksi Itävaltakin on vapaa maa ja lähdimme koteihimme.

IMG_8386.jpgIMG_8385.jpg

IMG_8361.jpgIMG_8360.jpgIMG_8358.jpg

Keskiviikko aamu aukeni pilvisenä ja ei ihan niin tukahduttavan kuumana ja suuntasimmekin ensi töiksemme kaupungin virastoon rekisteröimään itsemme Grazin asukkaiksi. Prosessi oli aika kivuton ja nopea, joten suuntasimme paikalliseen Stockmanniin kattoterassille kahville ja teelle. Sieltä kotiin viettämään vähän omaa aikaa ja illalla takaisin kaupungille kokemaan opiskelijoiden virallinen Office Pub. Siellä sitten istuttiin yhtien oluiden verran ja kotiin nukkumaan. Voin sanoa, että ei ole ollut ongelmia iltaisin kyllä nukahtaa. :)

Torstaina alkoikin virallisesti "koulu". Aamukasilta (yök miten aikaisin) oli intensiivi saksan kurssin Welcome Day ja sen jälkeen olikin kirjallisen testin vuoro. Ja voin sanoa, että ei se kauhean hyvin menny. En muistanut edes miten saksan verbit taipuu tai saati sitten mikä sana on die, das tai der. No luetun ymmärtäminen oli sentään mielestäni "helppo", joten jotain sentään osasin. Sen jälkeen olikin vähän taukoa, ja menin juoksemaan Mur-joen rannalla. On kyllä kauniit lenkkimaisemat, jos ei muuta. Sitten olikin aika suunnata nopeasti takaisin koululle ja Welcome Orientationiin ja rekisteröitymään ties mihin järjestelmiin. Sen jälkeen meillä oli tarkoituksena mennä Ikeaan ostamaan kaikkea tarpeellista, kuten kunnon tyynyjä ja juustohöylä, keittiöpyyhkeitä, saksia yms. Ensin kuitenkin syömään paikallista herkkua eli snitcheliä. Meikäläinen otti kuitenkin kurpitsalasagnea, joka on tämän osavaltion (siis Itävalta on liittovaltio ja täällä on 9 osavaltiota, joista mä asun siis Styriassa tai Steiermarkissa, jonka pääkaupunki Graz on) perinteistä ruokaa. Ja jep, kyllä se hyvää olikin. Ruokailu venähti sitten siinä niin pitkäksi, että Ikea jäi haaveeksi ja suuntasimmekin samaiseen Office Pubiin Pubivisaan. Meiän tiimi oli aika "huono", joten mitään mainetta ja kunniaa me ei niitetty, mutta jotain ainakin osattiin. Jossain seitsemännen kierroksen kohdalla osa meistä päätti lopettaa ja painua kotiin, en tiedä kuinka monta kierrosta ne sen jälkeen vielä pelasivat. Vähän oli ehkä turhan pitkä tuollainen monen tunnin visailu.

IMG_8384.jpg11038887_10153622105619308_7764169571883

Perjantaina menin sitten suulliseen saksan kokeeseen, jossa aluksi piti itsensä esitellä parin kanssa ja sen jälkeen piti keskustella onko meistä soittaminen vai tekstaaminen parempi. No esittelyn vielä selvisin, mutta tossa kakkosvaiheessa loppu kielitaito ja se olikin sitten aika hiljasta mun osalta. Onneksi mun pari ei ollut mikään supersaksanpuhuja myöskään, ni aika nopeesti oli sekin ohi. Pyysin niitä laittamaan mut aloittelijoihin, kun ei mulla näytä olevan mitään kielioppia enää päässä, ja pääsinkin aloittelijoiden siihen edistyneempään ryhmään eli a1.2. Iltapäivällä meillä oli infotilaisuus miten kursseille kirjaudutaan ja sen jälkeen minä, Estelle (toinen Etelä-Afrikkalaisista tytöistä) ja Eelkje (hollantilainen tyttö) menimme Ikeaan omin päimme. Hienosti osattiin käyttää julkista liikennettä täällä. Estelle ei ollut ikinä aiemmin käynyt tietenkään Ikeassa, joten oli aika mielenkiintoinen reissu. Ja tietysti lopuksi hän maistoi hodaria (70 senttiä!!).

Illalla päätin vähän kokkailla ja ruokaa tuli aika paljon, joten pyysin tuon Teksasilaisen kämppikseni, Jessican, syömään kanssani. Ilmeisesti ruoka oli ihan syötävää, kun hän otti kaksi kertaa lisää. Aluksi olin vähän epäileväinen, jos ruoka maistuu, koska olin tehnyt "salaattia", jossa oli kuskusta, mozzarellaa, tofua, tomaattia, punasipulia ja salaattimiksiä sekä tietysti paljon mausteita. Sitten päätettiinkin lähteä vähän katsastamaan Grazin yöelämää ja kasasimme aika ison porukan kokoon. Istuimme aluksi yhdessä kattobaarissa monta tuntia, mutta sen ollessa menossa kiinni, päätimme jatkaa vielä iltaa. Ideana oli mennä klubille nimeltään TamTam, mutta kävellessämme sinne, jotkut paikalliset pysäyttivät meidät ja suosittelivat, että seuraamme heitä johonkin "parempaan klubiin". No sateessa talsittuamme sinne, pääsimmekin vain huomaamaan, että se oli kiinni remontin vuoksi. Siispä menimme istumaan johonkin irkkupubiin. Sieltä vielä osa meistä suuntasi sitten snäkärin kautta sinne kauan kaivattuun TamTamiin, joka olikin ihan jepa klubi. Ja olin sillälailla onnekas, että baarimikko kaatoi oluen osittain päälleni, niin sain ilmaisen shotin. Jee! :)

Tänään nukuin superpitkään, koska univelkaa on vähän tässä kertynyt ja ei ollut kiire minnekään. Sitten kävin kiertelemässä tässä paikallisella hautausmaalla, joka on ihan äärettömän kaunis. Ja sitten kävelin yhdelle pyöräliikkeelle, jonka olin nähnyt aiemmin tällä viikolla. No se oli kiinni, ja päätin kävellä keskustaan ostamaan käytetyn kännykän, jotta saan itävaltalaisen numeroni käyttöön. No siinä kävellessäni osuikin silmääni liike, joka myi käytettyjä pyöriä SEKÄ kännyköitä. Aikamoinen liikeidea, mutta palveli meikäläistä enemmän kuin loistavasti. Siispä olen nyt onnellinen pyörän ja vanhan Nokian omistaja! JEEEE! Tuo pyörä tulee kyllä todellakin tarpeeseen, koska koululle on 30 minuuttia kävellen, niin voin vaan kuvitella miten kaheksan aamuina tuo herääminen tekee tiukkaa, niin ainakin säästää sen 15 min, kun pääsee hurauttamaan fillarilla. Lisäksi Graz on sen verran pieni, että pyörällä pääsee koko kaupungin katsastamaan.

Tänään me tehdään Estellen, Eelkjen, Ayandan (toinen Etelä-Afrikkalaisista työtöistä) ja luultavasti Alicen (brittityttö) kanssa vähän ruokaa ja kukaties käydään sitten jossain. Mutta ainakin aluksi lähdetään iisisti liikkeelle. Ja ehkäpä kämppikseni liittyy mukaan. Kukapa tietää, ketkä kaikki loppujen lopuksi on kelkassa mukana.

IMG_8396.jpgIMG_8395.jpgIMG_8390.jpg

Siinäpä kuulumiset tältä erää. Aikamoista hulinaa on nämä viime päivät tässä ollu, mutta eiköhän täällä viihdytä. :)

IMG_8375.jpg