Eilinen ilta vierähti mukavasti ruokaa tehdessä ja iisisti jutellessa. Teimme sienirisottoa, tai kai se lähinnä niin oli, että minä tein ja muut istui ja jutteli. No se oli mulle ihan ok, oltiinhan me mun luona. Mutta muut ei oo siis mitään kokkailijoita, ja risotto oli ainakin Ayandalle ihan uutta, että ihan hyvä oli mun hoitaa tuo kokkailu puoli. Syönnin jälkeen siirryimme vielä perjantain tyyliin kattoterassille yksille oluille. Sitten tuli väsy ja hajaannuimme koteihimme.

Tänään heräsin pirteänä aamulla auringon paisteeseen, joten päätin vähän tutkia Grazin nähtävyyksiä. Nopean googlettelun jälkeen päätin testailla uutta, mahtavaa pyörääni ja suuntasin Schloss Eggenbergiin, elikkä siis tänne: https://www.museum-joanneum.at/en/palace-and-gardens-schloss-eggenberg. Matkaa asunnoltani tuonne oli noin 7 km suunta, joten juuri sopiva pienelle pyöräretkelle. Aluksi pyöräily olikin aika mielenkiintoista, kun en aina tiennyt pitikö mun olla jalkakäytävällä vai itse tiellä, mutta päättelin useimmiten itse tien olevan parempi ratkaisu ja ihan ongelmitta pääsinkin perille. Ainoastaan pilvet pääsivät yllättämään ja muutaman sadepisaran sain myös päälleni, mutta ei onneksi mitään vakavaa. 

Siispä kiertelin ensimmäisen tunnin linnan puistossa, jossa olikin ihan kaunista, mutta ei mitään kovin erikoista. Riikinkukkoja siellä juoksenteli ympäriinsä, mutta onko tuo nyt niin kummallista. Itse linna taas oli aikamoinen kokemus. Itse huoneisiin pääsee vain opastettujen kierrosten mukana, joita järjestetään joka tasatunti. Onneksi vaihtoehtona oli myös englannin kielinen opastus, koska saksan kielellä siitä ei olisi mun taidoilla saanut mitään irti. Opas oli ihan mahtava ja ilmeisesti ties lähes kaiken linnan historiasta, joten kierrellessämme saimme tietää tosi siistejä yksityiskohtia. Kyseistä linnaa pidetään jonkinlaisena kalenterina, koska kaikki siellä on suunniteltu jonkun ajan/kalenterin luvun mukaan. Esimerkiksi siellä on 365 ikkunaa (päiviä vuodessa) ja 31 salonkia (pisimmän kuukauden päivät) ja 12 ties mitä (kuukausien mukaan) ja 4 jotain muuta (vuoden aikojen mukaan) ja 7 en muista yhtään (viikon päivät).

IMG_8417.jpg

Opastetun kierroksen jälkeen painelin vielä katsastamaan kolikkokokoelman ja Alte Galerien, joka oli siis taidenäyttely barokin ja keskiajan aikasia teoksista. Molemmat oli ihan mielenkiintoisia, mutta ei ihan meikäläisen ykkösjuttuja niin en osaa sen kummemmin niitä eritellä. Sen jälkeen poljinkin aika pikaisesti kotiin, koska tytöt olivat nälkäisiä ja halusivat tulla syömään eilistä ruokaa (jota on siis edelleen paljon jäljellä!!!).

IMG_8424.jpgIMG_8418.jpg

Syötiin Estellen ja Eelkjen kanssa ja sen jälkeen suuntasimme boulderoimaan mun mentorin kanssa. Kävelymatkaa tuonne boulderointipaikalle piti olla sellainen 30 minuuttia, mutta mepä otimme ja vähän eksyimme, joten siinä meni semmoinen kevyt tunti kun kävelimme sinne. No ainakin ihan hyvä alkulämpö tuli hommattua siinä. Aluksi lämmittelimme vähän perusseinillä ja sen jälkeen kokeilimme muutamia vihreitä eli helpoimpia ratoja. Koska mun muskelit on edelleen käsissä niin kovin olemattomat, niin aika pian siinä kädet väsy ja olikin kivempi katsoa vain muiden puuhastelua. Paikka oli melko täynnä ja itseasiassa aika osaavia kavereita, joten pelkkä katseleminen oli todella viihdyttävää. Täytyy kyllä nostaa hattua kaikille kiipeilijöille, kuinka he pystyvät vain roikkumaan yhdellä kädellä ja heiluttelemaan itseään ties minne. No loppujen lopuksi vietimme siellä yli 2,5 tuntia, joten hylkäsimme kaikki muut illan suunnitelmat. Tässä sitä sitten istutaan, kädet kipeänä ja huomista saksan intensiivikurssin alkua odotellessa.

IMG_8428.jpg

Muutamia huomioita tässä vaiheessa täällä asumisesta:

Ensinnäkin täällä ei ole mitään 24/7 kulttuuria, joten kaupassakäynti täytyy suunnitella etukäteen. Tänään eli sunnuntaina ei tosiaan ole "mikään" auki. Siis osa ravintolaista, baareista, kahviloista tottakai ja ilmeisesti museot ja liikuntapaikat pitävät ovensa myös sunnuntaina auki, mutta muuten voi unohtaa kaiken shoppailun. Vaatekaupat ovat kiinni, samoin kuin ruokakaupat yms. Lauantaina kaikki myös sulkee ovensa jo klo 18 ja viikollakin ruokakaupat ovat kiinni jo 20. Tuskin tuo mikään ongelma kuitenkaan on, kuhan vain etukäteen muistaa tehdä ostoksensa. Ja kyllähän nyt päivän pärjää ilman jotain tiettyä tuotetta.

Hintataso täällä on selvästi Suomea alhaisempi, joten tämä syksy on taloudellisesti ihan jepa (paitsi mun vuokra on suhteellisen korkea tämmöiseksi kämä-soluksi:) ). Olut maksaa baarissa 3,2-3,8 ja kyseessä on puolen litran tuoppi. 3 desin oluen saa jollain 2,5 eurolla. Siideriä et toki löydä juuri mistään, mutta viiniäki saan lasillisen sillä kolmella eurolla. Lasillinen täällä tarkoittaa 1/8 litraa, joka on siis noin 12 cl. Eli ihan hyvä hinta viinille. Ravintola-annoksen saa 10 eurolla. 

Englannin kielen taito on yllättävän huonoa verrattuna Suomeen. Kaupassa et esimerkiksi palvelua saa englanniksi. Toivottavasti saksa alkaa pian siis taipumaan ihan kunnolla. :D

Kaikkialle tosiaan mennään pyörällä ja pyöräkypärää et näe kellään - tai no tänään näin kyllä jonkun verran, mutta keskusta-alueella ei kenelläkään. Välimatkat täällä ovat toki lyhyitä ja kaikki on kompaktisti, joten pyörä on aika luonnollinen valinta.

Nytpä siirryn nukkumaan tai ehkä hetken naureskelen kaikille dupatuille kanaville, kun telkkari täällä kerta on. Eilen testasimme vain, että se toimii ja hienosti näytti toimivan. Kaikki kanavat tosiaan näyttivät vain dupattuja ohjelmia, voi luoja miten hölmöltä 70's show kuulosti saksalla. :) Mutta oikein nautinnollista uutta viikkoa kaikille!!

IMG_8420.jpg